Θεραπευτικό Πρόγραμμα - Ομάδες

Το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας βασίζεται στους 6 βασικούς άξονες ταξινόμησης της ανθρώπινης λειτουργικότητας:

  • ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ-ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
  • ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ
Στόχος είναι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη του ενοίκου στη ζωή της κοινότητας, στο βαθμό που είναι εφικτό για τον καθένα και προϋποθέτει την καλλιέργεια και διατήρηση των σχετικών δεξιοτήτων.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ-ΠΡΩΙΝΟ, ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΟΜΑΔΑ ΓΝΩΣΗΣ ΜΝΗΜΗΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ,  ΕΞΟΔΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ,ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ,  ΑΤΟΜΙΚΕΣ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΜΑΔΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΟΜΑΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟΣ, ΥΠΟΟΜΑΔΑΣ ΕΝΟΙΚΩΝ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ, ΓΕΥΜΑ, ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΑΝΑΠΑΥΣΗ, ΕΓΕΡΣΗ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ/ΣΝΑΚ
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ, ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ, ΟΜΑΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΔΗΜ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΙΙ, ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ),  ΟΜΑΔΑ ΓΝΩΣΗΣ-ΜΝΗΜΗΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ-ΙΙ, ΕΞΟΔΟΣ ΥΠΟ-ΟΜΑΔΑΣ ΕΝΟΙΚΩΝ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΣ, ΔΕΙΠΝΟ, ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ
Image
Ομάδα Έκφρασης

Ομάδα Έκφρασης

Στόχος της Ομάδας Έκφρασης είναι η ανάπτυξη του προφορικού λόγου, της εξωλεκτικής επικοινωνίας και της παραστατικότητας, η αναγνώριση και προφορική διατύπωση των συναισθημάτων τόσο του ίδιου του ατόμου όσο και των άλλων ανθρώπων μέσω της «αποκωδικοποίησης» της στάσης του σώματος και κυρίως της έκφρασης του προσώπου, η ανάπτυξη της κίνησης και του ρυθμού, της φαντασίας και της δημιουργικότητας, η αύξηση της συνοχής της ομάδας και – φυσικά – η ψυχαγωγία.
Η φύση της ομάδας επιτρέπει τη χρήση μεγάλου εύρους μέσων και ερεθισμάτων: οι φωτογραφίες παρέχουν την ευκαιρία για προφορική περιγραφή και σχολιασμό, το παιχνίδι της παντομίμας φέρνει στο επίκεντρο τη «γλώσσα του σώματος και του προσώπου», η μουσική, το τραγούδι και ο χορός αναπτύσσουν την αίσθηση του ρυθμού, αλλά και του «ανήκειν», καθώς το άτομο συντονίζεται με το ρυθμικό πυρήνα της ομάδας, κλπ.
Η ομάδα απευθύνεται στο σύνολο των ενοίκων, πάντα με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τις ανάγκες του κάθε ατόμου και πραγματοποιείται ένα απόγευμα την εβδομάδα.

Ομάδα Εφημερίδας

Ομάδα Εφημερίδας

Στόχος της Ομάδας Εφημερίδας είναι η διατήρηση της επαφής με την επικαιρότητα μέσω της ενημέρωσης σχετικά με βασικές ειδήσεις που αφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γίνεται ανάγνωση επικεφαλίδων και βασικών στοιχείων από άρθρα του τύπου που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ενοίκων. Όπου είναι απαραίτητο, ο συντονιστής της ομάδας επεξηγεί, ενώ παροτρύνεται ο σχολιασμός από τα ίδια τα μέλη, ενώ αν υπάρχουν φωτογραφίες επιδεικνύονται σε όλους. Επιδιώκεται, επίσης, ο εμπλουτισμός της πληροφορίας από ενοίκους που παρακολουθούν ειδήσεις στην τηλεόραση.
Η ομάδα γίνεται μια φορά εβδομαδιαίως και απευθύνεται σε όσους ενοίκους ενδιαφέρονται.
Image
Image
Ομάδα Μαγειρικής

Ομάδα Μαγειρικής

Στόχος της Ομάδας Μαγειρικής είναι η εκπαίδευση στη χρήση εργαλείων και συσκευών της κουζίνας, η τήρηση κανόνων ασφαλείας, η απόκτηση συνηθειών σωστής υγιεινής, η εκπαίδευση στην παρασκευή απλών γευμάτων και γλυκών, η οικειοποίηση του χώρου μέσω της δημιουργίας σπιτικής ατμόσφαιρας, η συνεργασία και – γιατί όχι; - η διασκέδαση.
Η ομάδα είναι μεταβλητή ως προς τη σύνθεση και πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, το απόγευμα. Επιλέγονται φαγητά κατάλληλα για βραδινό και συχνά γλυκά. Αρχικά δίνονται οι οδηγίες για την εκάστοτε συνταγή και μοιράζονται οι αρμοδιότητες. Έπειτα ο κάθε ένοικος πλένει τα χέρια του, φοράει ποδιά και ξεκινά τη μαγειρική.
Ήδη παρατηρείται βελτίωση στις απαιτούμενες για την κουζίνα δεξιότητες. Η ατμόσφαιρα που καλλιεργείται κάνει την ομάδα δημοφιλή και η επιτυχία των εδεσμάτων μας γεμίζει με καμάρι!

Ομάδα Χειροτεχνίας

Ομάδα Χειροτεχνίας

Στόχος της Ομάδας Χειροτεχνίας είναι η βελτίωση της συγκέντρωσης της προσοχής, η ανάπτυξη της επιδεξιότητας, η αύξηση της υπομονής και της ικανότητας εκτέλεσης οδηγιών, η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, η εκπαίδευση στη χρήση εργαλείων και υλικών κλπ.
Η ομάδα απευθύνεται στο σύνολο των ενοίκων του Οικοτροφείου, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου (εξατομίκευση) και πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα. Η χειροτεχνία παρέχει μεγάλη ποικιλία κατασκευής αντικειμένων με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, όπως και τη δυνατότητα συνεργασίας ατόμων με διαφορετικά επίπεδα λειτουργικότητας.
Κοσμήματα από cernit, κηροπήγια για ρεσώ από αυτοσκληρυνόμενο πηλό, ζωγραφιστά T-SHΙRTS είναι κάποια από τα αντικείμενά μας, με τα οποία συμμετέχουμε σε BAZAAR, εκθέσεις κλπ. Το να παρουσιάζουμε τα δημιουργήματά μας στην ευρύτερη κοινότητα είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα και μας γεμίζει περηφάνια, τόσο εμάς όσο και τους ενοίκους μας!

Image
Image
Ομάδα Συζήτησης

Ομάδα Συζήτησης

Η ομάδα συζήτησης πραγματοποιείται μια φόρα την εβδομάδα κι  έχει διάρκεια μία ώρα. Σε αυτή συμμετέχουν όλοι οι ένοικοι, εκτός τριών που δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να συμμετέχουν σε ομαδικές διαδικασίες. 
Η ομάδα συζήτησης όπως λέει και το όνομά της αποσκοπεί στην ενίσχυση της αίσθησης της ομάδας με βάση το λόγο. Ο κάθε ένοικος καλείται να πάρει το λόγο και να δώσει το παρόν. Καλείται να πει την γνώμη του, τη σκέψη, το συναίσθημά του, το άγχος, την επιθυμία του μέσα από τη συμβολική διαδικασία του λόγου, και όλοι μαζί καλούνται να συζητήσουν – να ζητήσουν μαζί με κοινό άξονα και αφορμή ένα θέμα.
Καθένας έχει τη θέση του ως ξεχωριστό υποκείμενο αλλά και μέλος της ομάδας. Η συζήτηση έχει πλαισίωση αλλά όχι χειραγώγηση. Αποδίδεται στον καθένα ο χρόνος να εκφραστεί ελεύθερα, όσο γίνεται πιο επικεντρωμένα στο θέμα. Οπότε με το όριο του θέματος και του αλληλοσεβασμού μπορεί ο καθένας να εκφράσει ελεύθερα ό,τι σκέφτεται και νιώθει, καταθέτοντας το στην ομάδα που ανήκει.
Η επίτευξη των στόχων της ομάδας καθώς και η πορεία εξέλιξής της διαφαίνονται μέσα από τις διάφορες θεματικές της καθώς και τις μορφές που παίρνει η ομάδα κατά καιρούς.
     Τα θέματα που συζητούνται επιλέγονται με γνώμονα να αποτελούν το έναυσμα για το μοίρασμα αναμνήσεων και εμπειριών, για την έκφραση συναισθημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κάθε ένοικος. Η ομάδα ασχολείται επίσης και με οποιοδήποτε θέμα προκύπτει μέσα από την καθημερινότητα  των ενοίκων, καθώς και  με τις σχέσεις τόσο μεταξύ τους , όσο και με τα μέλη του προσωπικού.
     Είναι, κατ’εξοχήν, ο χώρος όπου γίνονται ανακοινώσεις από τη συντονίστρια, αλλά κι ένοικοι καλούνται να πάρουν αποφάσεις σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προγράμματος κι εν γένει τη διαβίωσή τους στο οικοτροφείο. Οι βασικές αρχές που διέπουν αυτήν την ομαδική δραστηριότητα είναι αυτές της θεραπευτικής κοινότητας.
Covid-19 - Μένουμε ασφαλείς
Image
GDPR
Image
Κατέβασε την αίτηση φορέα
Image
Νέα - Ανακοινώσεις 
Οι χορηγοί μας